DIY: Ένα Εύκολο Καλοκαιρινό Φόρεμα!...An Easy Summer Dress.




Είναι αλήθεια ότι πλέον στην αγορά μπορείς να βρεις ρούχα σε πολύ προσιτές τιμές. Αυτό δεν ισχύει όμως πάντα για μένα που ανήκω στην κατηγορία των Plus Size. Και αν βρω κάτι τις περισσότερες φορές είτε θα είναι τσιμπημένο στην τιμή, είτε δε θα ικανοποιεί πλήρως το γούστο μου και δε θα ολοκληρώνει το στυλ μου. Αυτός ήταν και ο λόγος που με οδήγησε στο να ψαχτώ και να μάθω  γενικά μυστικά για τα υφάσματα και την ραπτική (όσο περνάει ο καιρός και η εμπειρία μου μεγαλώνει τόσο καλυτερεύω και το ράψιμο μου!).

Για αυτό λέω σε όποια φίλη μου με ρωτάει για την ραπτική ότι δεν είναι δύσκολο χόμπι. Το μόνο που θέλει είναι να έχεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο, να ξέρεις που θα ψάξεις στο ίντερνετ για συμβουλές και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μια ραπτομηχανή.

Πάμε στο παρόν tutorial... 
Με ένα απλό γαζί και την τεχνική της σφηκοφωλιάς έφτιαξα ένα καθημερινό καλοκαιρινό φόρεμα, πολύ εύκολα και γρήγορα.

Υλικά:
-          ύφασμα (της αρεσκείας μας)
-          ψαλίδι
-          μεζούρα
-          χάρακας
-          σαπουνάκι ή κιμωλία για το μαρκάρισμα   
-          καρφίτσες
-          σίδερο
-          λεπτό λάστιχο για σφηκοφωλιά
-          ραπτομηχανή

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΥΦΑΣΜΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ;
Υπολογίζουμε το μήκος που θέλουμε να έχει το φόρεμα 2 φορές και προσθέτουμε το μήκος του στριφώματος 2 φορές. Πχ. Το φόρεμα μου το θέλω 105cm ύψος για στρίφωμα θέλω 8cm. Άρα θα χρειαστώ 226cm από το ύφασμα.

Διαδικασία:

Βήμα 1ο
Μετράμε την περιφέρεια  ή το φαρδύτερο σημείο του σώματος μας. Για να κόψουμε τώρα το ύφασμα πρέπει να βρούμε την εξής τιμή: ‘περιφέρεια ή φαρδύτερο σημείο του σώματος’ + ‘πόσο άνετο το θέλουμε’ + περιθώρια για στρίφωμα στα μανίκια’ και όλο αυτό το  διαιρούμε με το 2. Πχ. αν η περιφέρεια είναι 80cm και το φόρεμα το θέλουμε αεράτο προσφέρουμε 15cm και θέλουμε οπωσδήποτε  4cm+ 4cm για στρίφωμα και στα δύο μανίκια άρα έχουμε 103cm /2 ΑΡΑ 51,5cm

Βήμα 2ο
Αφού έχουμε πλύνει το ύφασμα για να δούμε και πώς αντιδράει στο νερό, το σιδερώνουμε για να το κόψουμε με ευκολία και ακρίβεια. Το διπλώνουμε κατά μήκος (δλδ στο πάνω μέρος θα είναι η τσάκιση που θα κόψουμε την λαιμόκοψη για να μην έχουμε ραφές στους ώμους), αντικρίζοντας τις καλές πλευρές. Με τη μεζούρα σημειώνουμε το φάρδος που θα έχει η κάθε πλευρά του φορέματος και μαρκάρουμε με το σαπουνάκι. Κόβουμε προσεκτικά κατά μήκος.





Βήμα 3ο
Μετράμε από την τσάκιση (το πάνω μέρος του υφάσματος) προς τα κάτω και μαρκάρουμε πόσο βαθιά θέλουμε την μασχάλη. Στο δικό μου φόρεμα ήθελα μια βαθιά μασχάλη και έτσι έχω μαρκάρει στα 30cm. Γαζώνουμε και από τις δύο πλευρές από το μαρκάρισμα της μασχάλης και κάτω. Τώρα έχουμε ένα παραλληλόγραμμο χωρίς λαιμόκοψη. 



Βήμα 4ο
Εξακολουθούμε να έχουμε το ύφασμα γυρισμένο ανάποδα (δλδ τις καλές πλευρές αντικριστές και μέσα).  Υπολογίζουμε από μεγάλη θέλουμε την λαιμόκοψη. Στο δικό μου φόρεμα ήθελα να είναι μεγάλη έτσι ώστε να πέφτει στον ένα ώμο. Υπολόγισα πάνω μου 26cm. Οπότε πηγαίνω στο πάνω μέρος του υφάσματος και βρίσκω την μέση, την μαρκάρω με το σαπουνάκι. Με κέντρο τη μέση του υφάσματος μαρκάρω τις άκρες της λαιμόκοψης (δλδ 18cm εκατέρωθεν). Με την βοήθεια καμπυλόγραμμου ή ενός αντικειμένου που να έχει την επιθυμητή καμπύλη (εγώ βρήκα ένα οβάλ πυρέξ) σχεδιάζουμε την λαιμόκοψη, όσο βαθιά την θέλουμε. Μετά κόβουμε με προσοχή μόνο το μπροστινό μέρος.










TIP: ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΙΣΙΑ Η ΛΑΙΜΟΚΟΨΗ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ.



Για το πίσω μέρος της λαιμόκοψης απλά κάνουμε μια ελαφριά καμπύλη όχι πολύ βαθιά όπως στην εικόνα.


Βήμα 5ο
Ήρθε η ώρα για το στρίφωμα στο μανίκι. Εξακολουθούμε να βλέπουμε την πίσω πλευρά του υφάσματος. Το στρίφωμα στο μανίκι το θέλουμε 2cm. Γυρίζουμε προς τα μέσα 2cm και τα ασφαλίζουμε με το σίδερο. Γυρίζουμε ακόμα μια φορά 2cm και ασφαλίζουμε ξανά με το σίδερο. Γαζώνουμε με μονό ή διπλό γαζί, περιμετρικά.






Βήμα 6ο
Πάμε και για το στρίφωμα στη λαιμόκοψη. Εδώ προσπαθούμε να γυρίσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο ύφασμα. Με την ίδια διαδικασία όπως και στο στρίφωμα του μανικιού. Γυρίζουμε 1cm ασφαλίζουμε με το σίδερο, γυρίζουμε ακόμα μία φορά 1cm και ασφαλίζουμε ξανά με το σίδερο. Γαζώνουμε με μονό ή διπλό γαζί. 






Τώρα έχουμε ένα φόρεμα μονοκόμματο. Θα μπορούσε κάποια να το φορέσει και έτσι (αφού στριφώσει και το κάτω μέρος) εφόσον της πηγαίνει στο σώμα. Εμένα δε μου πηγαίνει ΚΑΘΟΛΟΥ και έτσι συνεχίζω το ράψιμο!

Βήμα 7ο
Πάμε να κάνουμε την σφηκοφωλιά κάτω από το στήθος. Γυρίζουμε το φόρεμα στην καλή μου πλευρά. Ακριβώς στο τελείωμα της μασχάλης σχεδιάζουμε μια ευθεία γραμμή μέχρι το άλλο τελείωμα της μασχάλης. Το ίδιο κάνουμε και στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του φορέματος. Με γνώμονα αυτή την γραμμή θα ράψουμε την σφηκοφωλιά.



ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ;;;
Η σφηκοφωλιά είναι μία πολύ εντυπωσιακή τεχνική και επίσης ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ! Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουμε στο μασούρι με το χέρι λεπτό λάστιχο. Και να γαζώσουμε με ευθύ γαζί.





Πάνω ακριβώς στην γραμμή που σχεδιάσαμε γαζώνουμε με ευθύ γαζί και λάστιχο στο μασούρι και η σφηκοφωλιά γίνεται μόνη της (βλέπουμε την καλή πλευρά του υφάσματος ώστε το λάστιχο να είναι στην ανάποδη)!. Με απόσταση 1cm γαζώνουμε 5 σειρές σφηκοφωλιά περιμετρικά!





Βήμα 8ο
Για να κάνουμε το στρίφωμα στο κάτω μέρος του φορέματος εργαζόμαστε όπως και στα παραπάνω στριφώματα μόνο που εδώ έχουμε στρίφωμα 4cm. Άρα αναποδογυρίζουμε το φόρεμα. Διπλώνουμε πρώτα 4cm, ασφαλίζουμε με το σίδερο και διπλώνουμε δεύτερη φορά άλλα 4cm και ασφαλίζουμε ξανά με το σίδερο. Γαζώνουμε με μονό ή διπλό γαζί.





Έτοιμο το φόρεμα!!.. 




Καλά να περνάτε και καλή επιτυχία όταν το επιχειρήσετε!.. Θα περιμένω να μου σχόλια σας και φωτογραφίες να δω τα δημιουργήματα σας!!
Φιλιααα!...



Σχόλια

  1. Πωπω!Μου φαίνεται τόσο δύσκολο όλο αυτό!!Αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!!
    Καλώς σε βρήκα!!
    http://crafts-and-design.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες!!! Δεν ειναι τόσο δύσκολο αλήθειαααα!!
      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!!

      Διαγραφή
  2. Ωραια ιδεα.
    Το εφτιαξα και εγω αλλα δε σουρωσε αρκετα στη μεση...Τι λαθος εκανα?
    Ευχαριστω....
    Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ χαίρομαι που προσπάθησες!..
      Το ότι δεν σου σούρωσε αρκετά στη μέση σημαίνει ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στην σφηκοφωλιά.
      Για να κάνεις σφηκοφωλιά:
      1) το λάστιχο στο μασούρι πρέπει να το περάσουμε με το χέρι και ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ!
      2) σε ένα δείγμα υφάσματος παίξε με το βήμα του γαζιού για να πετύχεις το ζητούμενο σούρωμα! Όσο πιο μεγάλο είναι το βήμα τόσο πιο έντονη σούρα κάνει!
      Ελπίζω να βοήθησα και να τα καταφέρεις!! περιμένω νέα σου!

      Διαγραφή
  3. Μαλλον αυτο εκανα λαθος, το γαζωσα με πολυ πυκνη βελονια,μπορω καπως να το διορθωσω τωρα?
    ευχαριστω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σου πολύ ωραίο φόρεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο! Το μεγαλείο της απλότητας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις