DIY: Αγαπητό μου Ημερολόγιο.... (ντύσιμο βιβλίου με ύφασμα!)

Ντύσε το ημερολόγιο σου!



Καλή χρονιά!!! Το 2011 μπήκε και από το Δεκέμβρη έψαχνα να δρω στο εμπόριο ένα ημερολόγιο του γούστου μου! ένα ημερολόγιο που να ταιριάζει στο ύφος μου. Αυτά που βρήκα δεν μου άρεσαν ή αν θα έβρισκα κάποιο θα ήταν πολύ ακριβό!! Και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω!! Τι έκανα λοιπόν? Πήρα ένα φθηνό και ωραίο ημερολόγιο στο μέγεθος που μου ταιριάζει και το έντυσα εξωτερικά με ύφασμα. Το ημερολόγιο που αγόρασα δεν είχε χοντρό εξώφυλλο που αναζητούσα έτσι το ενίσχυσα, με μία πολύ εύκολη διαδικασία την οποίο και θα σας δείξω.

Είναι μία πολύ εύκολη και ωραία κατασκευή η οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τετράδιο ή βιβλίο που θέλουμε! Ακόμα και σε ντοσιέ!!!.. παντού! Αυτοσχεδιάστε!







Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- Το ημερολόγιο ή το τετράδιο
- Κόλλα ατλακόλ
- πινέλο
- Κολλά για ύφασμα
- Ψαλίδι
- Εφημερίδα
- Μολύβι
- Μανταλάκια και συνδετήρες
- Χάρακα ή μέτρο
- ύφασμα εξωφύλλου
- ύφασμα εσωτερικό






Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι εκείνη που θα ενισχύσει το εξώφυλλο και θα το κάνει χοντρό και άκαμπτο (όπως το προτιμώ). Σε περίπτωση που το δικό σας εξώφυλλο είναι ήδη ενισχυμένο ή δεν το προτιμάτε ενισχυμένο απλά την προσπερνάτε και περνάτε στη δεύτερη φάση της κατασκευής.

Πρώτη φάση(ενίσχυση)

Βήμα1: Με το πινέλο περνάμε μία στρώση από την ατλακόλ στο εξώφυλλο.




Βήμα2: Περιμένουμε 1-2 λεπτά να στεγνώσει η κόλλα και μετά τοποθετούμε ένα φύλλο εφημερίδας. Το στρώνουμε καλά ώστε να μην μας κάνει ζάρες γιατί ίσως αργότερα να φανούν κάτω από το ύφασμα. Κόβουμε τη εφημερίδα που περισσεύει ώστε να έχει περιθώριο 2-3cm.. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το οπισθόφυλλο. Για να μην κολλήσει το βιβλίο πάνω στην επιφάνεια που δουλεύουμε είναι προτιμότερο να δουλέψουμε ξεχωριστά εξώφυλλο και οπισθόφυλλο.









Βήμα3: Τώρα γυρίζουμε τα πλαϊνά που περισσεύουν. Όταν ανοίγουμε το εξώφυλλο πάνω και κάτω δημιουργείται μία τσάκιση στην μέσα πλευρά κοντά στο δέσιμο που βιβλίου, εκεί κάνουμε μία εγκοπή για να μπορέσουμε να γυρίσουμε τα πλαϊνά. Βάζοντας κόλλα στη μεριά του βιβλίου και περιμένοντας 1-2 λεπτά να στεγνώσει, γυρίσουμε τα πλαϊνά.










Βήμα 4: Αφού γυρίσουμε και πλαϊνά και στο οπισθόφυλλο είμαστε έτοιμοι για την τελική διαδικασία της ενίσχυσης. Με το πινέλο περνάμε αρκετή ποσότητα κόλλας ατλακολ πάνω από την εφημερίδα και μέσα στα γυρισμένα πλαϊνά. Αφού έχουμε περάσει την κολλήσουν σε όλη την εξωτερική επιφάνεια τοποθετούμε το βιβλίο σε όρθια θέση και περιμένουμε να στεγνώσει. Με τα μανταλάκια πιάνουμε τα φύλλα του ημερολογίου για να μην κολλήσουν στην κόλλα.









Το άφησα να στεγνώσει καλά! Περίπου 12 ώρες!
Όταν στέγνωσε το εξώφυλλο είδα ότι δεν είχε γίνει τόσο σκληρό όσο επιθυμούσα και έτσι επανέλαβα την διαδικασία! Αν και με δεύτερη φορά δεν γίνει σε εσάς τόσο σκληρό όσο επιθυμείτε τότε επαναλαμβάνετε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Δεύτερη φάση (ύφασμα)

Βήμα1: Κόβουμε ένα κομμάτι από το ύφασμα που μας αντιπροσωπεύει. Αφήνουμε περιθώριο 2-3cm. γύρω από το ημερολόγιο. Κοιτάμε να το κόψουμε έτσι ώστε το κυρίαρχο μοτίβο (αν έχει) να είναι στο εξώφυλλο.




Βήμα2: Γυρνάμε το ύφασμα από την ανάποδη πλευρά. Τοποθετούμε το εξώφυλλο με την πρόσοψη στο τραπέζι και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε τα όρια του εξωφύλλου και αυτό το κάνουμε για να το κολλήσουμε με ακρίβεια, διότι αν το κολλήσουμε μετά στραβά δε τα μπορούμε να το ξεκολλήσουμε εύκολα.




Βήμα3: Βάζουμε κόλλα για ύφασμα και χαρτί (αυτή τη ρευστή που είχαμε και όταν είμαστε μικροί). Στην πλευρά του βιβλίου. Περιμένουμε λίγο να περάσουν λίγα λεπτά (1-2) και μετά εφαρμόζουμε μέσα στα όριο που σχεδιάσαμε προηγουμένως.




Βήμα4: Πιέζουμε καλά καλά το ύφασμα να μην κάνει ζάρες.





Βήμα5: Γυρνάμε τα πλαϊνά όπως και στην πρώτη φάση. Και τα αυτάκια που σχηματίζονται κοντά στο δέσιμο του βιβλίου τα γυρνάμε προς τα μέσα και τα κολλάμε. Για να στερεώσουμε το ύφασμα, να στεγνώσει και να μην φύγει, τοποθετούμε μανταλάκια και συνδετήρες.








Βήμα6: Μετράμε το εσωτερικό μέρος του εξωφύλλου και κόβουμε από το ύφασμα μου θα επενδύσουμε δύο κομμάτια που το μήκος και το πλάτος θα είναι 10cm παραπάνω από αυτό του εξωφύλλου ώστε να γυρίσουμε το ύφασμα προς τα μέσα και να κάνουμε ωραίο τελείωμα.




Βήμα7: Μετράμε σε κάθε πλευρά 5cm υφάσματος. Βάζοντας κόλλα περιμένουμε 1-2 λεπτά και μετά κολλάμε τις πλευρές προς τα μέσα. Έτσι έχουμε φτιάξει δύο καλύμματα για την εσωτερική μεριά του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου, ώστε να καλύψουμε τις ατέλειες και τα γυρίσματα τις εφημερίδας και του υφάσματος.













Βήμα8: Τοποθετούμε κόλλα στο ύφασμα και μετά το κολλάμε στην εσωτερική μεριά του εξωφύλλου και του οπισθόφυλλου. Το πιέζουμε να κολλήσει καλά.









Έτοιμο το ημερολόγιο!!!





Καλή κατασκευή και καλή διασκέδαση!!!

Σχόλια

  1. Καλησπέρα, καλή αρχή στο blogging! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου και πολύ χρήσιμη! Εάν θέλεις, σε περιμένω για επίσκεψη...
    Tantekiki.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσω μου, το είδα με μεγάλη καθυστέρηση... όμως δεν έχει να λέει... μου άρεσε πολύ!! Και είναι και πολύ χρηστική - εκτός από ωραία- ιδέα!! Θα σε αντιγράψω νομίζω!! Φιλιά πολλά, καλές δημοσιεύσεις!! (Κατερίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να με αντιγραψεις!!! αυτο περιμένω!..στείλε φωτογραφίες να δω και να καμαρώσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις